Trademark registration at OSIM, EUIPO & WIPO – (+4) 0753 139 779

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale May 5, 2023Leave a comment

Prin intermediul drepturilor de proprietate intelectuală sunt protejate creațiile minții umane. Astfel de creații pot include invenții, opere literare și artistice, nume sau imagini utilizate în comerț, precum și simboluri. Legislația în acest domeniu este realizată astfel încât să încurajeze și să promoveze inventivitatea și creativitatea, în acest sens creatorii obținând drepturi exclusive asupra invențiilor sau asupra operelor creative ale acestora. Astfel, creatorii sunt încurajați să investească timp și resurse în dezvoltarea unor idei sau produse noi, aceștia fiind protejați din punct de vedere juridic împotriva copierii sau imitării.

În fiecare an, la data de 26 aprilie, celebrăm Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, un eveniment important care își propune să aducă în atenția publicului rolul pe care drepturile de proprietate intelectuală îl joacă în scopul încurajării creativității și inovației. Acest eveniment a fost instituit de către Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI).

Tema pentru Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale în 2023 este “Femeia și proprietatea intelectuală: accelerarea inovării și a creativității”. Tema are ca scop celebrarea contribuțiilor femeilor în stimularea inovației și creativității, precum și recunoașterea rolului semnificativ pe care acestea îl au în sistemul drepturilor de proprietate intelectuală. În plus, tema își propune să încurajeze și dezvoltarea unor politici și practici favorabile incluziunii de gen în domeniul proprietății intelectuale.

Totodată, Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale reprezintă o ocazie potrivită pentru ca autoritățile, întreprinderile sau persoanele fizice să se aplece asupra importanței drepturilor de proprietate intelectuală și să sublinieze funcțiile pe care aceste drepturi le îndeplinesc pentru promovarea inovației și creativității în contextul dezvoltării unei afaceri.

OMPI organizează o serie de activități și evenimente pentru a marca această ocazie, inclusiv conferințe, seminarii, expoziții și concursuri. Aceste evenimente au ca scop promovarea înțelegerii aspectelor legate de proprietatea intelectuală, încurajarea colaborării între diferitele părți interesate și încurajarea dezvoltării de noi idei și produse.

 

Avocat Persida Ciobanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Puteți să distribuiți această pagina pe:
× Cu ce vă putem ajuta?