Trademark registration at OSIM, EUIPO & WIPO – (+4) 0753 139 779

Ți-ai înregistrat marca? Ce trebuie să faci mai departe?

Ți-ai înregistrat marca? Ce trebuie să faci mai departe? January 30, 2018Leave a comment

{ Text Block: }

     Înregistrarea mărcii este un pas foarte important în procesul de dezvoltare a unei afaceri, care se concretizează după foarte multe etape la finalul cărora răspunsul poate fi unul pozitiv sau negativ.

     Oricât de mare ar fi satisfacția dobândirii protecției exclusive asupra unei denumiri, finalizarea procedurii de înregistrare este doar începutul unui drum foarte lung pentru protejarea și menținerea protecției dobândite – acțiuni ce te privesc exclusiv pe tine. Mai jos sunt trei lucruri foarte importante ce trebuie făcute în mod regulat astfel încât să asiguri protejarea mărcii.

  • Marca trebuie utilizată

     Odată ce procedura de înregistrare a mărcii este finalizată, aceasta trebuie utilizată în circuitul comercial în mod constant în legătură cu clasele pentru care a fost înregistrată. Cu alte cuvinte, nu este suficient să rezervi o marcă doar prin înregistrarea acesteia ci, pentru a fi menținută protecția, aceasta trebuie utilizată. Mai exact, marca ta poate fi anulată dacă nu este utilizată în mod constant în activitatea comercială. Spre exemplu, art. 46 din legea 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice oferă posibilitatea persoanelor interesate să solicite Tribunalului București decăderea din drepturile asupra mărcii a titularului unei mărci înregistrate pentru nefolosirea ei în termen de 5 ani de la data înregistrării.

  • Marca trebuie reînnoită

     Protecția dobândită asupra mărcii poate fi reînnoită la infinit pentru perioade succesive de 10 ani. Contrar așteptărilor, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) nu te va notifica cu privire la expirarea mărcii. Trebuie să urmărești perioada de valabilitate foarte atent și să soliciți reînnoirea mărcii în timp util (până la expirarea termenului reînnoirea poate fi solicitată cu plata taxelor legale iar după expirarea valabilității mărcii, în termen de maxim 6 luni, reînnoirea poate fi solicitată cu plata taxelor majorate). În situația expirării înregistrării fără a fi demarată procedura de reînnoire, întregul proces de înregistrare trebuie reluat astfel încât să te poți bucura din nou de prerogativele protecției exclusive.

  • Monitorizarea și protejarea mărcii

     În timp, vei observa că există foarte multe încercări de înregistrare a unor mărci similare sau chiar identice cu a ta, dat fiind faptul că preluarea unei mărci deja promovate este mult mai facilă decât construirea uneia noi. Monitorizarea mărcii presupune parcurgerea a doi pași: verificarea concurenței și a mărcilor similare/identice cu a ta folosite și totodată, verificarea tuturor cererilor de marcă depuse zilnic pentru a putea preveni un eventual conflict. OSIM nu va interzice înregistrarea unei mărci similare/identice cu a ta motiv pentru care supravegherea mărcii ocupă un loc foarte important în procesul de protejare a dreptului la marcă.

     Țînând cont de termenele stricte și procedurile administrative ce trebuie îndeplinite în fața OSIM, este indicată consultarea unui consilier in proprietate industrială astfel încât dreptul exclusiv dobândit prin înregistrarea ca marcă să fie protejat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Puteți să distribuiți această pagina pe:
× Cu ce vă putem ajuta?