Trademark registration at OSIM, EUIPO & WIPO – (+4) 0753 139 779

Protecția iepurașului de ciocolată LINDT

Protecția iepurașului de ciocolată LINDT May 8, 2023Leave a comment

Iepurașul de ciocolată învelit în folie de aluminiu produs de Lindt & Sprüngli sărbătorește o victorie legală, după ce cea mai înaltă instanță din Elveția a decis că merită să fie protejat împotriva produselor contrafăcute, inclusiv de unul fabricat de Lidl.

Instanța federală din Elveția a ordonat retailerului german să nu mai vândă versiunea sa de dulciuri în formă de iepure și să distrugă toate stocurile rămase.

Iepurașul de ciocolată Lindt – învelit în folie aurie, cu o panglică roșie și un clopoțel, așezat în poziție ghemuită – este vândut în diferite dimensiuni și este unul dintre cele mai bine vândute produse ale mărcii elvețiene, în special în perioada Paștelui.

Producătorul de ciocolată a prezentat în cadrul procesului său studii care arătau că iepurașul său de aur era bine cunoscut de public, adăugând că iepurașii Lindt și Lidl ar fi putut fi confundați, chiar dacă existau unele diferențe între ei.

Instanța a decis că distrugerea stocului de iepurași de la Lidl a fost “proporțională, mai ales că nu înseamnă neapărat că ciocolata ca atare ar trebui să fie distrusă”, sugerând că aceștia ar putea fi topiți și reutilizați.

În mod surprinzător, iepurașul de ciocolată de la Lindt nu este străin de luptele din sălile de judecată. Lindt a fost de mai multe ori în instanță în ultimii ani pentru a-și proteja popularul produs, din care vinde zeci de milioane de bucăți în fiecare an.

Compania a solicitat o marcă înregistrată pentru forma tridimensională a iepurașului său în anul 2000, care a fost acordată în anul următor.

Problema dacă un iepuraș de ciocolată poate fi marcă înregistrată a ajuns ulterior în fața celei mai înalte instanțe europene, Curtea Europeană de Justiție, după o lungă bătălie între Lindt și producătorul austriac de ciocolată rival Hauswirth, care producea, de asemenea, iepurași de ciocolată înveliți în aur și cu o panglică în jurul gâtului.

Ulterior, Hauswirth a fost obligat de un tribunal din Austria să nu mai producă iepurașii săi.

Tribunalul federal din Germania a decis în 2021 că nuanța aurie a învelișului din folie de aluminiu al iepurașului avea protecție de marcă înregistrată.

Avocat Florin Filip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Puteți să distribuiți această pagina pe:
× Cu ce vă putem ajuta?