Trademark registration at OSIM, EUIPO & WIPO – (+4) 0753 139 779

Procedura de înregistrare a mărcii

Procedura de înregistrare a mărcii February 21, 2017Leave a comment

 

Înregistrarea unei mărci poate fi supusă unei proceduri diferite în funcție de teritoriul vizat sau de oficiul în cadrul căruia este solicitată.

 

  1. Procedura Națională

Înregistrarea mărcii la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci)

 

Taxele Oficiale (în Lei)

Aceste taxe sunt valabile pentru o singură clasă de produse sau servicii.

Pentru fiecare clasă suplimentară, taxa se majorează cu 223 RON.

 

  • TAXA INITIALĂ: achitarea se efectuează anterior depunerii sau la depunerea cererii de înregistrare a mărcii;
  • TAXA DE EXAMINARE: achitarea poate fi efectuată în termen de 3 luni de la depunerea cererii de înregistrare a mărcii;
  • TAXA DE ELIBERARE A CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE: achitarea poate fi efectuată oricând după emiterea deciziei de admitere la înregistrare (circa 6 luni de la depunere, dacă nu sunt întâmpinate impedimente precum Aviz de Refuz Provizoriu, Opoziții sau Contestații).

În termen de 7 zile de la depunerea cererii de înregistrare, marca este publicată în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială. De la momentul publicării, este rezervată o perioadă de 2 luni în care titularii drepturilor anterioare se pot opune la înregistrarea mărcii, iar terții interesați pot înainta observații referitor la motivele absolute de refuz la înregistrare (lipsa de distinctivitate, caracterul uzual, folosirea de embleme/drapeluri/etc. fără acordul autorităților etc.).

Taxa de examinare trebuie achitată în termen de 3 luni de la depunere. După această perioadă, examinatorii OSIM vor analiza dacă dosarul mărcii îndeplinește condițiile de înregistrare. În funcție de îndeplinirea sau neîndeplinirea condițiilor de înregistrare, va fi emis un Aviz de Refuz la înregistrare sau o Decizie de Admitere la înregistrare. În situația în care va fi întâmpinat un Aviz de Refuz, solicitantul este invitat să își expună punctul de vedere referitor la aspectele menționate, iar în urma acestuia examinatorii OSIM emit o Decizie de Admitere sau de Respingere la înregistrare. Decizia de Respingere la înregistrare poate fi contestată, iar în situația întâmpinării Deciziei de Admitere, trebuie achitată taxa de eliberare a certificatului.

Procedura de înregistrare durează în jur de 6 luni dacă nu sunt întâmpinate impedimente (Aviz de Refuz/Opoziție/Contestație).

Mărcile înregistrate la OSIM sunt protejate doar pentru teritoriul României.

 

  1. Procedura Europeană

Înregistrarea mărcii la EUIPO (European Union Intellectual Property Office)

 

Taxele Oficiale (în Euro)

Achitarea taxelor este efectuată integral ulterior depunerii mărcii.

Ulterior depunerii cererii de înregistrare, taxa trebuie efectuată în cel mai scurt timp iar în situația în care cererea de înregistrare respectă condițiile necesare Fast Track https://euipo.europa.eu/ohimportal/ro/fast-track-conditions , procedura se va desfășura accelerat.

Spre deosebire de procedura de la nivel național, examinarea mărcii este efectuată înainte de publicarea acesteia. Astfel, înainte de a fi publicată marca, examinatorii EUIPO analizează dacă dosarul mărcii îndeplinește condițiile necesare. Dacă este constatată neîndeplinirea condițiilor necesare înregistrării, este emis un Aviz de Refuz iar solicitantul este invitat să își expună punctul de vedere, în urma căruia, marca este refuzată la înregistrare sau este publicată.

De la momentul publicării, este rezervată o perioadă de 3 luni în care titularii drepturilor anterioare se pot opune la înregistrarea mărcii, iar terții interesați pot înainta observații referitor la motivele absolute de refuz la înregistrare (lipsa de distinctivitate, caracterul uzual, folosirea de embleme/drapeluri/etc. fără acordul autorităților etc.).

Procedura de înregistrare durează în jur de 4 luni dacă nu sunt întâmpinate impedimente (Aviz de Refuz/Opoziție/Contestație).

Mărcile înegistrate la EUIPO sunt protejate pentru toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (inclusiv România).

 

  1. Procedura Internațională

Înregistrarea mărcii la WIPO (World Intellectual Property Organisation)

 

Taxele oficiale diferă în funcție de tipul mărcii, clasele de protecție și teritoriile solicitate pentru înregistrare. Extinderea mărcii la nivel internațional nu poate fi efectuată decât în baza unui depozit sau a a unei mărci înregistrate. Astfel, sunt percepute taxe de către: Oficiul Internațional, Oficiul în cadrul căruia marca este depusă spre înregistrare sau înregistrată și Oficiul pentru care este solicitată extinderea. Singurele taxe fixe sunt cele achitabile către Oficiul Internațional: 653 CHF (franci elvețieni) pentru o marcă verbală sau cu logo alb-negru; 903 CHF (franci elvețieni) pentru o marcă color.

Pentru a înțelege mai bine procedura de înregistrare la nivel internațional vom lua următorul exemplu:

Suntem titularii unei mărci cu logo color înregistrate pentru o clasă de protecție la nivel European (trecând prin procedura europeană expusă mai sus) și dorim să obținem protecție pentru Statele Unite ale Americii. Drept urmare, vom depune cererea de înregistrare la nivel internațional având ca teritoriu desemnat S.U.A..

Taxele vor fi achitate astfel: 903 CHF către Oficiul Internațional, 300 EUR către Oficiul European și 388 CHF către Oficiul din S.U.A..

Examinatorii WIPO examinează cererea de înregistrare la nivel internațional, iar dacă nu sunt îndeplinite condițiile necesare, solicitantul va fi notificat, putând aduce completări sau fiind invitat să își expună punctul de vedere. În situația îndeplinirii condițiilor, cererea de înregistrare va fi transmisă către Oficiul din SUA unde va fi desfășurată procedura de înregistrare asemenea unei cereri la nivel național (procedură diferită de cea la nivel național OSIM).

Perioada de înregistrare a mărcii la nivel internațional durează între 12 și 16 luni dacă nu sunt întâmpinate impedimente (Aviz de Refuz/Opoziție/Contestație).

Pentru alegerea corectă a Oficiul pentru care va fi solicitată înregistrarea și pentru stabilirea tuturor informațiilor necesare, vă sugerăm colaborarea cu o agenție de proprietate industrială.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Puteți să distribuiți această pagina pe:
× Cu ce vă putem ajuta?