Trademark registration at OSIM, EUIPO & WIPO – (+4) 0753 139 779

ORDA a introdus o noua taxa pentru muzica ambientala

ORDA a introdus o noua taxa pentru muzica ambientala October 20, 20115 Comments

Cream si suntem antrenati intr-un permanent proces evolutiv, modelam lumea in care traim dand o nota aparte actiunilor noastre. Vorbim, asadar, despre creatie si modurile ei de manifestare intr-o perioada care abunda in modificari legislative. Asa se face ca, la data de 7 octombrie 2011, a fost publicata in Monitorul Oficial Decizia Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor nr. 266 din data de 4 octombrie 2011, aceasta vizand remuneratia datorata pentru utilizarea operelor in scop ambiental.

 

Decizia stabileste asadar metodologia privind remuneratiile cuvenite titularilor de drepturi patrimoniale de autor pentru opere muzicale, aducand o serie de noutati fata de reglementarea din perioada 2006-2009. Decizia ORDA apare intr-un context caracterizat de modificari legislative justificate de nevoia crearii  unui cadru juridic apt sa asigure o protectie mai mare drepturilor si creatiilor. Vorbind despre drepturi si necesitatea de a le proteja, adoptarea Deciziei ORDA creeaza reactii in randul utilizatorilor de muzica ambientala.

 

Noi reglementari in materie de remuneratie

 

Ce schimbari vehiculeaza noua decizie, in ce masura ii va influenta pe utilizatorii de muzica ambientala, dar, mai cu seama, care este scopul modificarilor legislative – sunt doar cateva dintre temele cu miza in acest domeniu.

 

Decizia ORDA transpune printr-un continut clar procedura pe care utilizatorii de opere in scop ambiental trebuie sa o urmeze in vederea protejarii drepturilor compozitorilor si muzicologilor din Romania. Aceasta apare ca raspuns la solicitarile formulate de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania – Asociatia pentru Drepturile de Autor, cu privire la necesitatea crearii unui spatiu normativ apt sa asigure protectia creatiilor muzicale, precum si sa permita mentinerea unui echilibru economico-juridic intre creatorii/compozitorii, utilizatorii si consumatorii operelor muzicale. Desi, in mare parte, se pastreaza din structura reglementarii anterioare, evidentiem o serie de elemente cu caracter de noutate:

 

Utilizatorii de muzica in scop ambiental au obligatia de a plati o remuneratie lunara.

 

Se stabileste astfel obligativitatea platii unei remuneratii lunare, de catre utilizatorul de muzica in scop ambiental, care in prealabil a obtinut licenta neexclusiva din partea UCMR – ADA. Remuneratia este stabilita, de aceasta data, lunar, spre deosebire de reglementarea anterioara care stabilea plata trimestriala. Plata remuneratiilor se va face pana la data de 15 a lunii, la aceasta adaugandu-se si cota legala de TVA. In mod concret, plata remuneratiilor se va face prin raportare la natura si structura spatiului ambiental, in cele ce urmeaza urmand sa evidentiem categoriile de spatii vizate de taxa respectiva, cu precizarea ca noua decizie ORDA cuprinde o reglementare mai bine structurata fata de cea veche, fiind vizate o serie de spatii care nu se regaseau in metodologia anterioara:

 

  • Unitatile de cazare;
  • Unitatile de alimentatie publica din orase si statiuni;
  • Unitatile de alimentatie publica din comune si sate;
  • Unitatile comerciale sau de prestare cu activitate continua (inclusiv cele cu suprafete mai mici de 200 mp);
  • Agrement, centre medicale, birouri;
  • Evenimente ocazionale;
  • Targuri si expozitii;
  • Standuri mobile cu activitate permanenta;
  • Transporturi terestre, aeriene sau maritime de pasageri;
  • Spatii de asteptare;
  • Parcari;
  • Parcuri, piete, intersectii, plaje, stranduri, partii pentru schi;
  • Statii call center;
  • Stadioane si sali de sport.

 

Cu titlu exemplificativ, precizam ca cea mai mica remuneratie este in valoare de 2 lei si se plateste lunar, per camera, pentru o unitate de cazare cu o clasificare de pana la 2 stele / margarete, in timp ce remuneratia cea mai mare insumeaza 1.800 lei pe care trebuie sa ii plateasca o unitate comerciala sau de prestari cu activitate continua avand o suprafata de peste 6.000 mp. In acest sens, s-a afirmat in cuprinsul hotararii arbitrale din 30 septembie 2011 ca „remuneratia / metru patrat / luna se reduce pe masura ce suprafata unitatii comerciale este mai mare, din acest motiv nu se acorda noi reduceri, suplimentare, pentru unitati comerciale, in considerarea faptului ca ar detine in mod cumulat suprafete mai mari.”

 

Raportandu-ne la cuantumul remuneratiei, observam o serie de oscilatii fata de reglementarea anterioara. Astfel, daca pana in 2011, pentru o suprafata de 100 mp intr-un restaurant, bar sau berarie, se platea un total de 50 RON/luna, decizia actuala impune o mai buna evidentiere a categoriilor de spatii, stabilindu-se tarife pentru fiecare 50 mp: o suprafata de pana la 50 mp presupune plata unei remuneratii de 60 lei, in timp ce pentru o suprafata cuprinsa intre 51 si 100 mp se vor plati 130 lei. Astfel, prin hotararea arbitrala din 30 septembrie 2011 se considera ca remuneratia propusa de UCMR – ADA este echitabila, iar „completul arbitral are in vedere si necesitatea ca nivelul remuneratiilor sa fie de natura a incuraja activitatea creatoare ca principal element al dezvoltarii culturale”.

 

Intarzierea la plata remuneratiilor antreneaza plata unor penalitati de 0,5 % / zi de intarziere, in timp ce anterior penalitatea respectiva era de 0,2 %.

 

Utilizatorii trebuie sa comunice UCMR – ADA planuri cadastrale ale spatiilor pe care le detin cu orice titlu.

 

Noua Decizie ORDA impune utilizatorilor de muzica in scop ambiental ca, in termen de 10 zile de la solicitare, sa transmita UCMR – ADA planurile cadastrale ale spatiilor pe care le detin cu orice titlu sau, in absenta acestora, copii ale lor prin care au dobandit proprietatea sau folosinta spatiilor. Utilizatorii trebuie sa comunice de asemenea orice document si/sau informatii solicitate, in baza art. 130 lit. h) din Legea 8/1996. In acest fel, se asigura o mai buna evidenta cu privire la spatiile destinate ascultarii muzicii ambientale, organele de gestiune putand monitoriza prin reprezentanti imputerniciti in acest sens utilizarea operelor muzicale in scop ambiental.

 

Pentru mai multe informatii si consultanta  in ceea ce priveste organismele de gestiune colectiva, va rugam sa ne contactati.

5 comments

    1. Buna ziua!

      Conform Deciziei cu nr. 198/2012 a Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor publicată în Monitorul Oficial 780/20.11.2012 cuprinzând taxele datorate de utilizatorii de opere muzicale în scop ambiental, aveți obligația de plată a unei taxe de 70 lei, fiind încadrat la Unități comerciale sau de prestări servicii cu activitate continuă, pentru suprafețe mai mici de 100 mp pentru mediul urban și 35 lei pentru mediul rural, dacă suprafața este sub 51 mp.

      Echipa Nomenius.

  1. Bună ziua, Va rog sa îmi spuneți dacă eu, persoana fizica, în calitate de client pentru un botez trebuie sa achit o astfel de taxa? menționez ca o taxa de genu este plătită de locație și de dj. Mulțumesc! aștept răspunsul dvs cu interes.

    1. In conformitate cu prevederile legii 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, exista obligatia intreprinzatorilor de a achita taxe pentru utilizarea muzicii ambientale in spatiile respective. Mai multe informatii in acest sens puteti regasi pe web-site-ul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) – http://www.orda.ro/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Puteți să distribuiți această pagina pe:
× Cu ce vă putem ajuta?