Trademark registration at OSIM, EUIPO & WIPO – (+4) 0753 139 779

Mărcile Europene nu vor mai fi protejate în UK

Mărcile Europene nu vor mai fi protejate în UK December 6, 2018Leave a comment

În cazul în care Uniunea Europeană nu va ajunge la un acord cu Marea Britanie sau dacă nu vor semna un alt acord de prelungire a termenului, la data de 30 martie 2019, mărcile europene vor înceta să producă efecte pe teritoriul Marii Britanii (În conformitate cu comunicatul Oficiului Uniunii Europene al Proprietății Intelectuale “Impactul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană – Mărci și Modele” https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/brexit-q-and-a).

Având în vedere că protecția unei mărci europene pentru teritoriul britanic depinde de un eveniment imprevizibil, titularii mărcilor ar trebui să efectueze demersuri în vederea menținerii și consolidării protecției.

Pe cale de consecință, în cazul în care mărcile europene nu vor mai fi protejate în Marea Britanie, titularul unei mărci poate recurge fie la înregistrarea pe cale națională, fie la înregistrarea prin intermediul Oficiului Mondial al Proprietății Intelectuale WIPO (World Intellectual Property Office) având ca teritoriu desemnat Marea Britanie.

Ce este WIPO?

WIPO este un oficiu prin intermediul căruia poate fi extinsă protecția obținută deja într-un anumit teritoriu pentru un alt teritoriu. Spre exemplu, dacă avem o marcă înregistrată la OSIM, putem apela la înregistrarea prin intermediul WIPO având ca teritoriu desemnat Marea Britanie, iar protecția deja dobândită pentru teritoriul României va fi extinsă pentru teritoriul Britanic.

Pot extinde o marcă europeană doar pentru teritoriul britanic?

Da. Deși marca europeană este deja protejată în toate statele membre ale Uniunii Europene, extinderea poate viza în particular oricare dintre statele membre și nu numai (în concret, înregistrarea internațională poate avea ca teritorii desemnate și state din afara Uniunii Europene sau a Spațiului Economic European). Diferența este că marca internațională devine independentă de marca europeană după 5 ani de la înregistrare – astfel dacă ne aflăm în situația în care marca europeană nu va mai oferi protecție pentru Marea Britanie, marca internațională va continua să fie protejată.

Cât costă?

Pentru această procedură vor fi percepute taxe de către trei oficii: oficiul unde este deja înregistrată marca, oficiul internațional și oficiul unde va fi extinsă protecția asupra mărcii.

Taxele către oficiul internațional WIPO vor fi achitate în CHF (franci elvețieni – Sediul WIPO fiind la Geneva). Taxele către oficiul internațional și către oficiul unde va fi extinsa marca se vor achita direct doar în contul oficiului internațional.

Pe scurt, taxele diferă în funcție de tipul mărcii (marca verbală, alb-negru sau color) și de numărul claselor de protecție. Spre exemplu, dacă extindem o marcă europeană cu logo color înregistrată pentru o singură clasă de protecție având ca teritoriu desemnat Marea Britanie, taxele vor fi de: 300 EUR taxa percepută de oficiul european, 903 CHR taxa percepută de oficiul internațional și 227 CHR taxa percepută de oficiul Britanic.

Cât durează?

Spre deosebire de majoritatea înregistrărilor, procedura internațională este probabil cea mai costisitoare din punctul de vedere al timpului. Astfel, înregistrarea este definitivată într-un termen între 12 și 16 luni deoarece sunt efectuate două examinări (una realizată de către oficiul internațional și una de către oficiul pentru care este extinsă protecția) la care se adaugă perioada destinată formulării opozițiilor de către titularii unor drepturi anterioare.

Țînând cont de toate informațiile de mai sus, pentru a găsi cea mai bună soluție la problema “Brexit” recomandarea noastră este să apelați la un consilier in proprietate intelectuală.

Marian Constantin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Puteți să distribuiți această pagina pe:
× Cu ce vă putem ajuta?