Trademark registration at OSIM, EUIPO & WIPO – (+4) 0753 139 779

Mărci netradiționale, marca multimedia.

Mărci netradiționale, marca multimedia. April 1, 2020Leave a comment

Context

Criteriile de înregistrare a unei mărci europene au suferit o serie importantă de modificări începând cu data de 1 octombrie 2017, prin intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2017/1001 privind marca Uniunii Europene.

Dintre acestea, amintim faptul că a fost eliminată cerința conform căreia pentru a putea înregistra o marcă, aceasta trebuie să fie susceptibilă de reprezentare grafică.

Astfel, prin eliminarea cerinței că marca să poată fi reprezentată grafic odată cu depunerea cererii de înregistrare, a fost creată posibilitatea de a înregistra mărci netradiționale la nivel european și, implicit, au fost create premisele pentru a armoniza efectele pe care evoluția tehnologică le are asupra mediului de business cu legislația incidentă în domeniul proprietății intelectuale.

În atare condiții, pot fi depuse spre înregistrare semne ce vor fi reprezentate în orice formă corespunzătoare (JPEG, MP3, MP4 etc.) cu ajutorul tehnologiei general disponibile, însă cu respectarea celorlalte cerințe în continuare aplicabile cererilor de înregistrare a unei mărci, printre care: condiția ca reprezentarea mărcii să fie clară, precisă, ușor accesibilă, inteligibilă, durabilă și obiectivă.

Datorită acestor modificări, solicitanții pot depune cereri de înregistrare a unor mărci dinamice, tridimensionale, sonore, holograme și, poate cele mai complexe dintre acestea, multimedia.

Conform articolului 4 din Regulamentul 2017/1001:

“Poate constitui o marcă UE orice semn, în special cuvinte, inclusiv numele de persoane, sau desene, litere, cifre, culori, forma produsului sau a ambalajului său ori sunete, cu condiția că astfel de semne să fie în măsură:

(a) să distingă produsele sau serviciile unei întreprinderi de cele ale altor întreprinderi; și

(b) să fie reprezentate în Registrul mărcilor Uniunii Europene (denumit în continuare „registrul”), într-un mod care să permită autorităților competente și publicului să stabilească cu claritate și precizie obiectul protecției conferite titularului respectivei mărci.”

Ce este o marcă multimedia?

Marca multimedia este definită că fiind „marca care constă în sau se extinde către combinația dintre imagine și sunet.

De asemenea, EUIPO prevede că acceptă depunerea acestor mărci numai în format MP4, iar fișierul trebuie să aibă o dimensiune de cel mult 25MB.

Practica este singura care poate lămuri problemele evidente cu privire la distinctivitatea mărcilor multimedia și a modului în care aceasta se analizează în cadrul procedurii de înregistrare.

Distinctivitatea mărcii continuă să fie de esența acesteia, motiv pentru care și marca multimedia trebuie să îndeplinească cerință de a putea distinge produsele/serviciile unei întreprinderi de cele ale altei întreprinderi, iar consumatorul trebuie să poată face corelarea dintre marca și produsele/serviciile protejate sub egida acesteia.

La nivelul Oficiului European au fost depuse până în prezent 41 de cereri de înregistrare având că obiect o marcă multimedia.

Consecințe practice

Rămâne de văzut în ce măsură titularii unor mărci multimedia vor putea invoca o încălcare a dreptului lor în fața altor titulari dețînători ai unui drept identic sau a unor titulari de mărci tradiționale (ce argumentare vă invoca un oponent, titular de marca verbală/figurativă, ce se vă opune înregistrării unei mărci multimedia?).

În aceeași linie de idei, rămâne de văzut în ce vă consta contrafacerea unor astfel de mărci și cum vă analiza instanța astfel de situații, de la caz la caz. În ce vă consta riscul de confuzie (cum se vă analiza acesta; dacă se vă ține cont de lungimea mărcii multimedia, de numărul mare/mic de elemente existente la nivel vizual; de sunetele existente în marcă la nivel sonor, de culorile sau mișcările care provoacă o interacțiune vizuală între marcă și consumator).

Toate aceste întrebări se pot coagula în una singură, anume care este întinderea protecției de care beneficiază mărcile multimedia?

Analizând mărcile multimedia deja înregistrate de către EUIPO, ne putem crea o idee cu privire la care urmează a fi răspunsul concret la întrebarea de mai sus.

Cu titlul de exemplu, următoarele mărci au fost considerate de către Oficiu că îndeplinind toate cerințele prevăzute în Regulamentul 2017/1001:

 

  • EUTM 017451816, înregistrată din 28.02.2018 pentru produse de tip steaguri, stegulețe.

– https://euipo.europa.eu/eSearch/#details/trademarks/017451816

– marca are o durată de 16 secunde și cuprinde o animație complexă de tip spot publicitar;

 

  • EUTM 017868267, înregistrată din 14.08.2018 pentru produse de patisserie, fructe și altele asemenea.

– https://euipo.europa.eu/eSearch/#details/trademarks/017868267

– Durata mărcii este de 1 secundă și conține reprezentarea animată a unei bătăi de inimă.

 

Odată cu evoluția societății și a tehnologiilor digitale, efectul acestora asupra mediului de afaceri devine din ce în ce mai pregnant, puține business-uri existând doar în spațiul fizic și neglijând o prezență în mediul on-line.

Înregistrarea unei mărci multimedia poate reprezenta un punct cheie în creșterea afacerii dumneavoastră, însă pentru a crește șansele de succes ale unei proceduri de înregistrare cu un grad ridicat de complexitate, vă sfătuim să vă consultați cu un specialist – consilier în proprietate intelectuală.

 

Avocat Mihai Besliu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Puteți să distribuiți această pagina pe:
× Cu ce vă putem ajuta?