Trademark registration at OSIM, EUIPO & WIPO – (+4) 0753 139 779

Înregistrarea mărcilor în Emiratele Arabe Unite

Înregistrarea mărcilor în Emiratele Arabe Unite December 4, 2015Leave a comment

La fel ca și țările din UE, Emiratele Arabe Unite resping contrafacerea și apreciază foarte mult pe cei care dețin drepturi de proprietate intelectuală.

De menționat de la început faptul că Emiratele Arabe Unite (EAU) nu sunt membre ale Sistemului de la Madrid, astfel încât extinderea unei mărci pe teritoriul celor șapte emirate (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm-Al-Quwain, Fujairah, Ras-Alkhaimah) nu este permisă în prezent. Protocolul de la Madrid pentru înregistrarea internațională a mărcilor este un tratat administrat de Biroul Internațional al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) de la Geneva în vederea înregistrării (extinderii) mărcilor naționale pe alte teritorii mult mai ușor.

Este de remarcat tendința EAU de a se ralia normelor internaționale, având în vedere că au aderat la Convenția de la Paris privind protecția proprietății industriale în data de 19 septembrie 1996, făcând posibilă invocarea priorităților în cazul mărcilor făcute publice înainte de data depunerii cererii de marcă, în condițiile prevăzute de Convenția de la Paris. De asemenea, marea majoritate a reglementărilor legislative în acest domeniu a fost preluată din practica întâlnită la nivel european și internațional, însă putem sublinia interdicțiile suplimentare impuse de Legea Federală nr. 37/1992 completată cu dispozițiile Legii nr. 8/2002 care denotă impactul dogmelor religioase asupra protecției mărcilor.

Posibilitatea obținerii protecției asupra unei mărci se reduce practic la depunerea pe cale națională prin intermediul unui avocat/consilier local. Înregistrarea unei mărci la nivelul EAU se comportă într-o manieră similară înregistrării unei mărci comunitare, în sensul că nu este posibilă obținerea unei protecții fracționate doar pe teritoriul unuia dintre cele 7 emirate, înregistrarea mărcii având efect în egală măsură la nivelul întregii federații.

Informatii complete pe: Avocatura.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Puteți să distribuiți această pagina pe:
× Cu ce vă putem ajuta?