Modificări intervenite în cadrul Legislației Naționale a Mărcilor
Eliminarea condiției reprezentării grafice
În luna ianuarie a fost făcut public proiectul de modificare a legii 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice. Amendamentele ce urmează a fi implementate sunt în număr foarte mare și urmăresc o transpunere a Directivei europene 2015/2436 (termenul de implementare a schimbărilor majoritare fiind începutul anului 2019), ce are ca obiect apropierea legislațiilor statelor membre U.E. Schimbările din cadrul desfășurării procedurii de înregistrare a mărcilor la nivel național vor fi prezentate pe cale separată, în cadrul mai multor articole viitoare.
O schimbare majoră, extrem de importantă, ce va avea un impact puternic asupra cererilor de înregistrare a mărcilor este modificarea art. 2 din legea 84/1998 care va avea următorul conținut:
“Art.2 – Poate constitui marcă orice semn, cum ar fi cuvintele, inclusiv numele de persoane sau desenele, literele, cifrele, culorile, elementele figurative, forma produsului sau a ambalajului produsului sau sunetele, cu condiția ca aceste semne să fie capabile:
(a) să distingă produsele sau serviciile unei întreprinderi de cele ale altor întreprinderi; și
(b) să fie reprezentate în registrul mărcilor într-un mod care să permită autorităților competente și publicului să stabilească cu claritate și precizie obiectul protecției conferite titularului lor.”
În prezent, definiția dată de art. 2 din legea 84/1998 debutează prin “Poate constitui marcă orice semn susceptibil de reprezentare grafică, cum ar fi (…).” Astfel cum poate fi liber observat, a fost eliminată condiția reprezentării grafice a semnului depus ca marcă, văzută de cele mai multe ori, ca un impediment în cadrul procedurii de înregistrare a mărcilor netradiționale –olfactive, sonore etc.-. În acest sens, solicitanții unor astfel de mărci, nu puteau îndeplini condițiile legale privind înregistrarea mărcii fără a depune, spre exemplu, în cazul unor mărci olfactive, reprezentarea într-un format grafic a formulei chimice specifice mirosului pentru care era solicitată protejarea mărcii.
Prima marcă olfactivă depusă spre înregistrare la nivel european și singura care a fost înregistrată este “mirosul de iarbă proaspăt tăiată” depusă pentru clasa 28 (mingi de tenis). În acest caz, oficiul european a considerat că o descriere a mirosului este suficientă pentru a îndeplini condițiile înregistrării, fără a solicita o formulă chimică.
Noile modificări deja aplicabile la nivelul oficiului european urmăresc modelul criteriilor enunțate în cazul “Sieckmann” în cauză C-273/00, atunci când Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-a pronunțat în sensul stabilirii unui număr de 7 criterii care, odată respectate, conduc la îndeplinirea condiției reprezentării mărcii: „clar”, „ușor accesibil”, „inteligibil”, „durabil”, „obiectiv”, „autonom” și „precis”.
În contextul eliminării condiției reprezentării grafice a mărcii odată cu transpunerea Directivei europene, este posibil să urmeaze un număr foarte mare de mărci neconvenționale depuse la nivelul OSIM. În mod cert, practica examinatorilor din cadrul Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci va trebui adaptată noilor reglementări iar procedura examinării de fond se va efectua conform unor noi proceduri.