Trademark registration at OSIM, EUIPO & WIPO – (+4) 0753 139 779

Drepturile de proprietate intelectuală din Yemen în pericol de a fi protejate numai parțial

Drepturile de proprietate intelectuală din Yemen în pericol de a fi protejate numai parțial December 17, 2018Leave a comment

Războiul civil din Yemen început în anul 2015 care are în prim-plan cele două tabere formate din guvernul yemenit de o parte, iar de cealaltă parte din rebelii houthi, nu a avut repercursiuni doar asupra stabilității țării și a populației ci, astfel cum putea fi anticipat, asupra sistemului de drept din Yemen.

Odată cu avansarea ostilităților, teritoriul țării a fost împărțit, luând astfel naștere un al doilea oficiu de proprietate intelectuală stabilit la Aden (capitala temporară a Yemenului) ce funcționează distinct față de cel din Sana’a.

Odată cu decizia de înființare a celui de-al doilea oficiu, oficialii de la Aden au anunțat că titularii drepturilor de proprietate intelectuală protejate până atunci pentru tot teritoriul Yemenului, vor fi nevoiți să depună cereri noi pentru înregistrarea și protejarea drepturilor și în fața oficiului de la Aden. Desigur, pentru a veni în sprijinul titularilor drepturilor anterioare, oficiul de la Aden a prevăzut și o procedură simplificată de extindere a protecției pentru întregul teritoriu al  Yemenului și anume furnizarea către oficiul înființat ulterior a unor dovezi care atestă existența drepturilor înregistrate în fața oficiului din Sana’a – cum ar fi: certificatul de înregistrare al unei mărci/certificatul de reînnoire al mărcii sau pentru mărcile în curs de înregistrare, fișa mărcii extrasă din registrul mărcilor-, astfel încât aceștia să beneficieze de aceleași drepturi pentru întregul teritoriu al statului. Mai mult, tot pentru a proteja situația juridică a titularilor de drepturi, oficiul de la Aden a adoptat aceeași lege a mărcilor astfel încât să le poată conferi drepturi identice prin înregistrare.

Practic, titularul unui drept de proprietate industrială înregistrat în afara oficiului din Sana’a are acum două variante pentru a-și extinde protecția: depunerea unei cereri noi de înregistrare în fața oficiului sau accesarea procedurii simplificate de extindere a protecției. Totuși, depunerea unei cereri noi deschide căile de atac împotriva înregistrării (cum ar fi formularea de opoziții), motiv pentru care extinderea protecției prin depunerea documentelor ce atestă înregistrarea anterioară este mult mai convenabilă.

Cu alte cuvinte, cu cât titularii drepturilor anterioare ar întârzia mai mult protejarea drepturilor în fața oficiului de la Aden, șansele ca un terț să depună spre înregistrare cu rea-credință o marcă similară/identică în fața noului oficiu sunt mult mai mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Puteți să distribuiți această pagina pe:
× Cu ce vă putem ajuta?