Este foarte bine cunoscut caracterul unitar al mărcii europene conform căruia odată înregistrată, marca europeană este protejată în mod egal la nivelul tuturor celor 28 de state membre U.E. Deși la prima vedere această caracteristică relevă o latură pozitivă a protecției acordate prin înregistrarea europeană, există și dezavantaje pe care solicitanții trebuie să le aibă în vedere.
Spre exemplu, un aspect extrem de important ce derivă din protecția acordată este că semnul ce urmează a fi înregistrat ca marcă trebuie să respecte motivele absolute de refuz impuse de legislația europeană nu doar prin raportare la cele 5 limbi oficiale EUIPO (engleză, franceză, germană, italiană și spaniolă) ci trebuie să fie avute în vedere toate teritoriile statelor membre ale Uniunii Europene.
Recent, a fost depusă spre înregistrare la nivel european marca AVRAM IANCU pentru clasa 33 (băuturi alcoolice). La prima vedere, dacă marca ar fi fost analizată doar din perspectiva publicului dintr-o parte a Uniunii Europene, aceasta ar fi trecut de procedura examinării de fond fără probleme. Totuși, dat fiind caracterul unitar al mărcii europene și protecția egală ce urmează a fi acordată în toate cele 28 de state membre, a fost emis un Aviz de Refuz Provizoriu bazat pe art. 7 (1) lit. f) din legislația europeană a mărcilor – Regulamentul (UE) 2017/1001 privind marca europeană:
“Articolul 7 – Motive absolute de refuz
- Se respinge înregistrarea următoarelor:
- (f) mărci care sunt contrare ordinii publice sau bunelor moravuri;“
În motivarea refuzului, examinatorul european a făcut referire la semnificația numelui AVRAM IANCU prin raportare la publicul român (public relevant european la care trebuie raportată analiza mărcii), pentru care reprezintă un simbol național. În decizia sa, examinatorul a menționat că România are o populație de aproximativ 20 de milioane de oameni, dintre care 7.5 milioane trăiesc în Transilvania. Chiar în măsura în care marca nu ar reprezenta o ofensă pentru toți românii, publicul din Transilvania ar putea vedea asocierea numelui AVRAM IANCU cu produse alcoolice din clasa 33 ca o ofensă.
Totodată, examinatorul a făcut referire în decizia sa la faptul că utilizarea pentru o perioadă lungă a mărcii AVRAM IANCU pentru băuturi alcoolice ar putea conduce la o “diluție” a respectului pe care românii îl acordă numelui. Folosirea în limbajul cotidian a numelui AVRAM IANCU în legătură cu produse alcoolice ar putea fi catalogată ca o insultă adusă eroului național și implicit, publicului român.
Având în vedere diferitele perspective din care trebuie să fie analizată denumirea unei mărci europene astfel încât să fie conformă prin raportare la totalitatea teritoriilor statelor membre U.E., este recomandată apelarea la serviciile unui consilier specializat în proprietate intelectuală în vederea minimalizari șanselor ca marca să fie respinsă iar taxele achitate pierdute.
Foto: Avram Iancu, pictură de Barbu Iscovescu, primăvara lui 1849, sursa: Wikipedia